Bordsspel

Roulette
rouletteRoulette uppkom någon gång i 1800-talets Frankrike. Det är ett typiskt hasardspel som är ett givet inslag på alla casinon värda sitt namn. I roulette har man ett ganska stort bord med en grön duk som är fylld med markeringar och olika fält. Dessa markeringar och fält är områden där man som spelare kan satsa pengar. På bordet har man också ett roulettehjul som själva spelet utgår från.

Roulettehjulet ser ut som på bilden till höger. I mitten är anordningen där man sätter snurr på hjulet och runt den finns alla fack där roulettekulan till slut kommer att hamna. Utanför facken finns numreringen till varje fack och vilken färg respektive fack har. På bilden ser vi att det finns ett antal röda fack och ett antal svarta. Facken är numrerade från 1 till 36 och det finns också ett fack som är grönt som har siffran 0. Hamnar kulan i det facket så vinner alltid banken. Hamnar den i något av de andra facken så vinner de som har satsat på den färgen eller det numret. Den gröna nollan är den som ger banken sin fördel i roulette.

Blackjack
blackjack
Blackjack uppfanns sannolikt någon gång i slutet av 1500-talet. Den tidigaste litterära beskrivningen av spelet återfinns i en bok från 1601-1602 så sannolikt uppfanns spelet strax innan boken skrevs, såvida författaren själv inte uppfann spelet i samband med att han skrev boken. I blackjack har man ett stort blackjackbord som även det är klätt med en grön duk med en massa markeringar. Dessa markeringar berättar för spelarna var de ska placera sina insatser. Varje spelare får sedan två kort tilldelade och målet i blackjack är att kortens adderade värde ska hamna så nära 21 som möjligt, utan att överstiga 21 eftersom man då blir tjock och förlorar direkt. I blackjack spelar man mot huset och inte mot de andra spelarna. Så om man sitter 6 personer vid bordet så spelar alla mot huset. Om en spelare får blackjack och vinner så innebär inte det att nästa spelare har chans att få 21 och vinna även han/hon.